#16 Gå på en konsert med ditt favoritband/musiker

Ämne: Musik

Försökskanin: Filippa Frisk

Utrustning/Bra att ha: Vassa armbågar, en fin vän och en giltig biljett.

 

En klarblå himmel och strålande solsken en sommarkväll i Göteborg tillsammans med en av dina närmsta vänner kan inte bli annat än helt underbart bra. Att sedan har fått en plats nästan längst fram iförd din nyinköpta Håkan t-shirt, alla andra 22 000 människor är på festhumör och självaste Håkan Hellström och hans Augustifamiljen äntrar scenen, ja då blir det maxat.
Jag och min vän var med om en magisk kväll den 4 juni i Håkans egen stad Göteborg. Vi fick höra våra favoritlåtar spelas i nya tolkningar, härliga speciella mellansnack och bara vara med om en riktig dansfest. Att det var andra gången det året vi såg honom spelade ingen som helst roll för det är alltid lika bra ändå om inte ännu bättre denna gång.
Vi gick hem i Göteborgsnatten med ett stort leende på läpparna, detta skulle vi kunna leva på länge!

 

+ Att bara få vara där, vädret, en ny skiva, tygpåse och linne fick åka med hem.
När vi hamnade, när det var som mest tryck i kön och stekande sol på himlen, vid korvgrillen - även vi höll på att bli stekta korvar där ett tag.

#15 Ställa upp i en tävling - Hästhoppning

Ämne: Idrott/Sport

Försökskanin: Filippa Frisk och hästen ET Delta Blue.

Utrustning/Bra att ha: En häst, tävlingslicens, utrustning till dig själv och hästen och tävlingsnerver.

När det är tävlingsdags vill man att hästen är pigg och i fin form. Har man en vit häst som jag så vill man även att han ska vara vit och inget annat. Det är bra att komma i god tid så man slipper stressa, stress är det bästa receptet till ovänskap, oftast mellan en själv och sin kära förälder.

Du går banan för att du ska veta i vilken ordning du ska ta dig över hindrena och sedan är du redo för framridning. På framridningen fick jag jobba som ett djur med att få mitt lilla irländska yrväder att komma ihåg att bromsen är en broms (när man tar i tyglarna) och det är viktigt att passa sig för alla andra yrväder som hoppar fram samtidigt så att det inte slutar upp i en frontalkrock. Efter detta är man redo för banan, nervositeten som alltid finns där släpper efter första hindret och sedan är det du och hästen, en häftig känsla.
Ett citat en världskänd ryttare yttrat om att tävla: ”En 90 % sanning är att det oftare går dåligt än bra i tävlingar du ställer upp i.”

Och ändå så håller vi på med detta kanske flera gånger i månaden och lägger ner en oerhörd tid. Ja, vi hästmänniskor är nog ett speciellt folk.

+ Denna gång gick det bra och Eddie och jag kom hem med en andraplats i bagaget. Tävling är ju så roligt så man skulle vilja bo på en tävlingsplats… typ.
Blir faktiskt inget minus, för jag och min häst skötte oss exemplariskt.

 

#14 Lär dig spela ett instrument - Gitarr

Ämne: Musik

Försökskanin: Filippa Frisk

Utrustning/Bra att ha: Spelbar gitarr med sex strängar, ej för klumpiga fingrar och ett knippe tålamod.

Musikalisk begåvning: Bevisad obefintlig.

Jag vaknade en morgon och kände att idag är dagen jag ska bevisa min musikaliska talang för omvärlden. Tillsammans med ett gammalt utskrivet papper från högstadietiden som innehöll en låt som fortfarande ger hemska minnen (Love Is All Around) med de enklaste ackorden, dammade jag av gitarren och tänkte något i stil med: Hur svårt kan det vara?

Det visade sig att det kunde vara jättesvårt. Ett antal timmar senare med blödande fingrar och ett tålamod som för länge sedan slutat existera, satt jag där och lyckades få fram något som kunde urskiljas som en melodislinga och var lycklig över att gitarren fortfarande var hel.

 

+ Äger fortfarande en hel gitarr och idag är jag faktiskt helt okej på att spela.
En äkta tålamodsprövning. Bert Karlsson stod inte utanför min dörr och erbjöd mig ett skivkontrakt.

#13 - Att själv vara ägare till världens största getingbo

Ämne: Övrigt

Försökskanin: Sara Sandberg

Som rubriken lyder så upptäckte vi i somras att ett gäng otrevliga bålgetingar bestämt sig för att slå sig ned uppe på våran vind. Givetvis! Detta upptäckte jag till min förskräckelse en dag då jag skulle dumpa lite gammalt onödigt skräp där uppe, som jag samlat på mig i evigheter. Jag skojar inte när jag säger att det är det absolut största getingbo jag någonsin sett. Jag hade stora funderingar på att flytta in där själv när vintern slagit sig till rätta och getingarna lämnat sitt hus för ett tag. Jag hade fått min egna lilla 1:a att bo i isåfall. Fast nej, det tyckte inte pappa. Han ville att vi skulle ta bort det istället...


+ Vi fick äntligen svaret på varför vi flera somrar i rad haft besök av bålgetingar i massor. Så förhoppningsvis så slipper vi dom i framtiden.

- Tycker inte alls om getingar, så det var inte särskilt behagligt att upptäcka det. Ännu värre var det när det skulle bort.

 

#12 - Upptäck en annan stad, Puerto Pollensa

Ämne: Kultur

Försökskanin: Sara Sandberg
Utrustning: Bikini, handduk och flera liter vatten

 

Sommaren 2010 var jag en vecka på Mallorca för första gången i mitt liv. Mitt mål var att prova på alla de olika stränderna som fanns i staden (4 stycken) och se vilken som var bäst, enligt mig. I vanliga fall brukar man hänga på samma strand hela veckan, bara för att det är bekvämt liksom. Men helt ärligt nu, semester tar man ju för att komma ifrån den tråkiga och enformiga vardagen och få sig lite nya upplevelser i bagaget. Så därför tyckte jag att det var dags att faktsikt upptäcka lite när man väl fick chansen denna gången. Det krävdes dock blod, svett och tårar för att i hettan ta sig till de olika stränderna. Till fots också för den delen, tänk på det! Men det var helt klart värt det när man väl kom fram och kunde ta sig ett dopp i det underbart svalkande vattnet. Valet var svårt, men jag fann tillslut min favorit och det var givetvis där jag spenderade min sista dag innan hemresa.
Att upptäcka är kul, det har jag nu upptäckt!


+ Jag uppskattar variation, vilket jag fick. Det blev inte lika tråkigt och enformigt som det annars brukar bli när man under en hel vecka ligger och drar sig på samma ställe.

- Vissa stränder var för långt att gå till i värmen och var inte alls speciellt fina/trevliga. Man var helt slut när man var framme efter att ha gått, vilket var ganska jobbigt.

 

 



#11 Uppfyll en dröm

Den lyckliga personen: Filippa Frisk

Utrustning/Bra att ha: Tålamod och ett ”Ge-inte-upp”- jävlarinamma.

Ämne: Livsglädje

 

Min allra högsta dröm som funnits sedan jag upptäckt det underbara med ridning vid sju års ålder var att få en alldeles egen häst. Väldigt klichéaktigt kan tyckas, men den fanns där och tvärtemot vad mina föräldrar hade hoppats på så försvann den aldrig trots att jag växte upp och hade även andra intressen.
Jag var uppväxt med dessa ord inpräntade i huvudet: Det kommer aldrig hända, vi kommer aldrig att köpa en egen häst till dig.

Men jag tänkte inte ge upp och hade gett mig fanken på att visa att jag faktiskt skulle vara värd, fullt kapabel och vara intresserad även då pojkar, vänner och skola kom in i bilden till att ta hand om en egen pålle. Detta gav tillslut efter många år utdelning och den 14 juni kom, utan att vi någonsin provridit eller ens sett bilder på honom vilket är helt idiotiskt egentligen, min vita springare som är min än idag 4 år senare.

Trots att det knappt gick att fånga han i hagen, det enda som fanns i huvudet var att springa så fort som möjligt framåt var jag världens lyckligaste för min dröm hade gått i uppfyllelse, jag kunde nu uttala orden: Min alldeles egna häst.

 

+ Senare fick jag även mamma till att börja köra hästtransport och börja tävla och träna regelbundet, även det något som hon aldrig skulle göra. Win win!
- Finns inget minus

Första mötet

#10 Gå på sin första riktiga festival - Hultsfred

Försökskaniner: Filippa Frisk och Julia Petersson

Utrustning/Bra att ha: Goa vänner, ett tält, alkohol och silvertejp.

Swagametern: Övertänd

 

Emmabodafestivalen i all ära, men när man har lyxen att sova i en säng i ett hus med tillgång till dusch och eluttag blir det inte den ultimata festivalupplevelsen med den typiska leran och det för varma/kalla tältet. Så för att uppleva detta packade jag in mig själv och mina kompisar i ett tåg med en alldeles för tung ryggsäck med destination: Hultsfred!
Regnet vräkte ner när vi kom fram vilket lärde oss den första läxan: Presenning är guldvärt, den andra regeln är: Allting kan lagas med silvertejp och det som inte går att laga med silvertejp är trasigt, alltså - ha alltid med er silvertejp, mycket silvertejp!
På Hultsfred kunde man träffa på galna kycklingar, köpa den godaste pizza, dansa till sitt favoritband, dansa till dåliga band, träffa nya galna och goa människor, träffa Barbra Streisand, ha bilfest så att man bucklar taket, smuggla in alkohol i byxorna på festivalområdet, träffa Frej Larsson och kort och gott ha den festligaste tiden of your life!
För alla er därute som tvekar eller haft tankarna på att besöka en festival – Gör det! Ni kommer inte att ångra er en sekund samtidigt som jag lovar att ni kommer få nya härliga kontakter och era roligaste minnen därifrån. Mer festival åt folket!

HÖJDPUNKTEN:

#9 - Wordfeudragga

Ämne: Nöje


Försökskanin: Sara Sandberg
Utrustning: En fungerande touchmobil och ordspels-appen ”Wordfeud”

 

Det kanske är många som inte har en partner förtillfället. På alla hjärtans dag detta året var jag en av dessa och istället för att sitta helt och hållet utan romans tog jag saken i egna händer och bjöd in en ”random-spelare” på det mycket omtalade ordspelet Wordfeud. Jag tvekade inte en sekund och drog genast till med en riktig klassisk raggningsreplik i chatten. All in helt enklelt! Resultatet av mitt helhjärtade försök var tyvärr negativt då motspelarna inte riktigt fattade galoppen. Men vem vet, du kanske lyckas bättre. Har du tur kanske du hittar din framtida man. Värt ett försök!

 

+ Det var riktigt kul och jag skrattade mig mer eller mindre till lite magmuskler.
- Mina försök lyckades inte så bra och jag fick helt enkelt vara utan romans.

 

#8 - Prova åka vattenskidor

Ämne: Nöje

 

Försökskanin: Sara Sandberg
Utrustning: Motorbåt, vattenskidor, bikini och det viktigaste av allt.. en flytväst

 

I somras så vågade jag mig på att åka vattenskidor efter vår motorbåt. Jag har länge haft möjligheten att prova, men har aldrig tagit mig mod till att prova. Men en dag så kunde jag inte hålla mig längre och tog tummen ur röven och vips, så flöt jag, helt förvirrad i havet med skidorna helt okontrollerande på mig. Tro det eller ej, men jag kom upp på skidorna åkte jag varv efter varv och lyckades att undgå en resa in till sjukhuset.



+ Var hur kul som helst, jag kommer verkligen att göra om det till nästa sommar.
- Det var för kallt i vattnet, vilket resulterade i smärre köldskador!

 


# 7 - Lär dig åka skateboard

Ämne: Idrott/hälsa

Försökskaning: Julia Petersson
Utrustning:
En skateboard, en Julia och plåster
Svårighetsgrad:
7/10

En vacker sommardag i juli tog jag mig an utmaningen att lära mig åka skateboard. Plötsligt stod jag där med en skateboard i handen och solen i ögonen. Tog tre djupa andetag och tänkte "hur svårt kan det vara?". Ställde mig på skateboarden, tog fart och kom väl ungefär 3 meter innan jag föll av. DET VAR SVÅRT! Fortsatte öva och efter en timme lyckades jag färda mig ca. 10 meter framåt.
Lära mig att svänga med skateboarden står fortfarande på min framtida "to do-list". 

+ Såg rätt häftig ut, kul att lära sig något nytt
- Fick så mycket blåmärken att jag såg ut som en medlem i Blue Man Group..

# 6 - Ta Mona-Lisas leende till en ny nivå

Ämne: Kultur

Försökskanin: Julia Petersson
Utrustning: En kamera, en dator, ett vackert leende
Snygghetsskala: 7/10, nästan snyggare än originalet.

Att känna till den kända tavlan "Mona Lisas leende" av Leonardo da Vinci tillhör allmänbildningen. Jag har nu gjort en ny tolkning av detta mästerverk. Nästan lika fin, om inte snäppet finare. Tavlan gjorde sig känd då Mona Lisa blev mycket omtalad för sitt hemlighetsfulla leende. Jag skulle vilja säga att mitt leende är minst lika hemlighetsfullt och svårtolkat. Såhär hade konstverket sett ut om jag hade fått bestämma. Normalt är tråkigt!

+ Fick se hur jag klär i 1500-tals stilen.
- Min version får minsann inte hänga i Louvren... Orättvist!

Mona Lisa?


Julia?

#5 - Skapa något eget

Ämne: slöjd

 

Försökskanin: Sara Sandberg
Utrustning/bra att ha: En gammal trasa, en sax och en hjärna med en fantasi som inte sätter några gränser.

 

En dag kände jag mig väldigt rastlös och kunde inte komma på något att fördriva tiden med. Jag började rota i min garderob efter kläder som jag glömt bort att jag hade och vips så låg där ett par gamla jeans som jag började exprimentera med. Tog fram en sax och satte mig ner och började klippa. Det enda som sätter stopp för resultatet är din fantasi! Jag måste säga att jag verkligen skapade något eget, något riktigt unikt. Dock lär jag aldrig någonsin ta på mig de såkallade jeans-benvärmarna...

+ Jag fick mig ett rejält gott skratt och varför inte gå sin egna lilla väg i modevärlden?

- Resultater blev alldeles förskräckligt. Skulle aldrig få för mig att traska runt i mitt egna lilla underverk.

# 4 - Gör något akrobatiskt

Ämne: Idrott/hälsa

Försökskanin: Julia Petersson
Citat från akten:
"Vissa föds inte viga helt enkelt"
Vighetsskala: 5/10

När jag var liten gjorde jag som de flesta småflickor; jag gick på gymnastik. Min talang utvecklades ytterst lite och jag var väl kanske ingen större talang. Snarare en valross. Men kul hade jag säkert och det är ju det viktigaste. Jag tänkte återuppliva den LILLA talangen som jag faktiskt hade inom det akrobatiska området genom att göra bakåtkullerbyttor. Ja vad ska jag säga... Att jag inte bröt min nacke är ett under. Tur att jag inte ville bli cirkus-stjärna när jag var liten för då hade nog min dröm gått i kras inom en ganska snar framtid.

+ Klarade mig undan skador
- Vigheten själv. Pinnen. Valrossen. Klumpedunsen. Smeknamnen tar aldrig slut.

# 3 - Göra ett eget drink-recept

Ämne: Nöje

Försökskanin: Julia Petersson
Utrustning:
Sockerdricka, Baileys och Vodka
Warning:
Förbjudet om du är under 18 år!

När jag var liten bestämde jag mig för att bli bartender när jag blev större. Drömmen levde med mig år efter år, tills en dag då jag bestämde mig för att bjuda min kompis på en drink med ett eget, påhittat, exotiskt recept. Jag blandade drinken och sträckte stolt över den till mig vän när den var klar. Hon tittar tveksamt ner på vätskan med klumpar i och tar sedan en klunk. Hennes blick i ögonen sa allt. Det var den äckligaste drinken hon någonsin smakat. Och jag kunde inte annat än hålla med henne.. Det var i samma ögonblick min bartender-dröm slocknade.

+ Utnyttjade min kreativitet
- Höll på att förgifta min kompis, framtidsdröm försvann

#2 - Lär dig åka snowboard

Ämne: Idrott/hälsa


Försökskanin: Sara Sandberg

Utrustning/bra att ha: Snowboard, hjälm och ett fruktansvärt bra tålamod

Testade på att lära mig åka snowboard en dag under min skidsemester i Åre. Eftersom jag är en trogen skidtjej så har det aldrig tidigare blivit av att jag provat på det. Men denna dagen var jag redo för något nytt och helt plöstligt så stod jag där i backen på en såkallad snowboard. Bara ordet "snowboard" låter farligt i mina öron! Jag kan lova er att det var en upplevelse utöver det vanliga. Jag kan inte räkna på mina fingrar hur många gånger jag höll på att ge upp. Mina krafter var helt slut efteråt och humöret låg längst ner på botten. Om inte ännu längre ner t.o.m. Men mellan alla blåmärken så var det riktigt kul att åka! Jag rekommenderar verkligen dig som inte har provat, att prova. Du är säkert bättre tålamod än vad jag har.



+ Det var väldigt kul att testa på och lära sig något nytt. Med tanke på att jag alltid åker skidor, så var det kul att variera sig lite.
- Det var svårt att lära sig, tog väldigt mycket på krafterna och efter ett antal vurpor var jag ganska mörbultad. Gul och blå helt enkelt!

 

 

 


#1 - Gör ett eget släktvapen

Ämne: Media


Försökskanin: Filippa Frisk
Utrustning/Bra att ha: En dator, en gnutta fantasi.

 

Det är faktiskt inte bara gamle Gustav Vasa och hans polare som kan ha fräna släktvapen. Nuförtiden lever vi i samhället med en slogan att alla är lika mycket värda! Alltså behöver man inte heta Vasa, von eller af i efternamn för att krydda till sin släkt med en liten adlig touch. Du behöver ha tillgång till en dator och en hemsida som heter Make Your Coat of Arm, eller för den som är lite mer engagerad: Photoshop.
Gör sedan vad du vill med ditt tryck, tryck på kläder, muggar, vad som helst. En lätt och rolig grej att göra!

 

+ En rolig sak att göra.
– Att man inte kunde spara ner en bild, därav den kassa mobilkvalitet bilden.



Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0